Siapakah Ainul Mardhiah - Ketua Bidadari Syurga?

KISAH AINUL MARDHIAH
Gambar Hiasan

Bidadari merupakan salah satu anugerah Allah kepada seorang lelaki yang memasuki syurga. Bagi seorang wanita yang solehah maka bidadari bagi suaminya adalah dikalangan bidadari-bidadari kurniaan Allah dan dia (isteri solehah merupakan ketua kepada segala bidadari- bidadari).

Berjihad/berdakwah untuk agama Allah SWT merupakan satu amalan yang akan menjadi kesukaan Allah SWT dan ini merupakan sunnah besar Nabi SAW dan kalangan sahabat-sahabat R.Hum. Setiap manusia yang mati walaupun berapa umurnya maka akan ditanya dimanakah masa mudanya dihabiskan.

Rasulullah SAW bersabda
“Tidak akan berganjak kaki anak Adam di Hari Kiamat hingga disoal tentang empat perkara: tentang usianya pada apa dihabiskannya, tentang masa mudanya apa yang telah diperjuangkannya, tentang hartanya dari mana datangnya dan ke mana telah dibelanjakannya dan tentang ilmunya apa yang telah dibuatnya.”
(Hadith sahih riwayat Tirmizi)
Ainul Mardhiah (bidadari untuk orang yang berjihad/berdakwah untuk agama Allah SWT.)
        Seakan-akan bidadari itu permata yakut dan marjan.
        QS. ar-Rahman (55) : 58
        Di dalam syurga-syurga itu ada bidadari-bidadari yang baik-baik lagi cantik-cantik.
        QS. ar-Rahman (55) : 70
        (Bidadari-bidadari) yang jelita, putih bersih dipingit dalam rumah.
        QS. ar-Rahman (55) : 72
        Mereka tidak pernah disentuh oleh manusia sebelum mereka (penghuni-penghuni syurga yang  menjadi suami mereka) dan tidak pula oleh jin.
        QS. ar-Rahman (55) : 74

KISAH AINUL MARDHIAH - KETUA BIDADARI SYURGA

Siapakah Ainul Mardhiah - Ketua Bidadari Syurga
Gambar Hiasan

Ainul Mardhiah merupakan seorang bidadari yang paling cantik dalam kalangan bidadari-bidadari yang lain (bermaksud mata yang di redhai). Suatu pagi (dalam bulan puasa) ketika nabi memberi targhib (berita-berita semangat di kalangan sahabat untuk berjihad/berdakwah untuk agama Allah) katanya siapa-siapa yang keluar di jalan Allah tiba-tiba ia syahid, maka dia akan dianugerahkan seorang bidadari yang paling cantik dalam kalangan bidadari-bidadari syurga.

Mendengar berita itu seorang sahabat yang usianya muda teringin sangat hendak tahu bagaimana cantiknya bidadari tersebut, tetapi di sebabkan sahabat ini malu hendak bertanyakan kepada Nabi SAWkerana malu kepada sahabat-sahabat yang lain.

Namun dia tetap memberi nama sebagai salah sorang yang akan keluar di jalan Allah. Sebelum Zohor sunnah nabi akan tidur sebentar (dipanggil khailulah, maka sahabat yang muda tadi juga turut bersama jemaah yang hendak berangkat tadi tidur bersama-sama sekejap.

Tiba-tiba dalam tidur sahabat tersebut dia bermimpi berada di satu tempat yang sungguh indah, dia bertemu dengan seorang yang berpakaian yang bersih lagi cantik dan muka yang berseri-seri, lalu di tanya sahabat ini,  di manakah beliau berada, lalu ada suara yang menjawab, inilah syurga.

Tiba-tiba dia menyatakan hasrat untuk berjumpa dengan Ainul Mardhiah (bidadari yang Nabi SAW beritahu tadi), lalu ditunjuknya di suatu arah maka berjalanlah sahabat ini ke sana. Di suatu pepohon beliau mendapati ada seorang wanita yang tak pernah dia lihat kecantikan yang sebegitu, tak pernah dilihat didunia ini, lalu diberikan salam dan sahabat ini bertanya,
"Andakah Ainul Mardhiah? Wanita itu menjawab ehh tidakk(lebih kurang macam tu la dalam bahasa kita), saya penjaganya, Ainul Mardhiah ada di dalam singgahsana di sana.
Lalu dia berjalan dan memasuki satu mahligai yang cukup indah dan mendapati ada seorang lagi wanita yang kecantikannya berganda-ganda daripada yang pertama tadi di lihatnya sedang mengelap permata-mata perhiasan di dalam mahligai lalu dia memberi salam dan di tanya lagi
"Andakah Ainul Mardiah? Lalu wanita itu menjawab,eh tidak, saya hanya penjaganya di dalam mahligai ini,Ainul Mardiah ada di atas mahligai sana.
Lalu dinaikinya anak-anak tangga mahligai permata itu, kecantikkannya sungguh mengagumkan, lalu sahabat ini sampai ke satu mahligai dan mendapati seorang wanita yang berganda-ganda cantik dari yang pertama dan berganda-ganda catiknya dari yang kedua yang beliau jumpa tadi, dan tidak pernah di lihat di dunia, lalu wanita itu berkata,
"Akulah Ainul Mardhiah, aku diciptakan untuk kamu dan kamu diciptakan untuk aku.
Apabila lelaki itu mendekatinya wanita itu menjawab, nanti kamu belum syahid lagi, tersentak daripada itu pemuda itu pun terjaga dari tidurnya lalu dia menceritakan segala-galanya kepada sahabat lain, namun begitu dia memesan agar jangan menceritakan cerita ini kepada Nabi SAW, tapi sekiranya dia syahid barulah di ceritakan kepada Nabi SAW.

Petang itu pemuda itu bersama-sama dengan jemaah yang terdapat Nabi SAW di dalamnya telah keluar berperang/berjihad lalu ditakdirkan pemuda tadi telah syahid. Petang tersebut ketika semua jemaah telah pulang ke masjid, di waktu hendak berbuka puasa maka mereka telah menunggu makanan untuk berbuka (tunggu makanan adalah satu sunnah nabi). Maka kawan sahabat yang syahid tadi telah bangun dan merapati Nabi SAW dan menceritakan perihal mimpi pemuda yang syahid tadi.

Sahabat pemuda yang syahid tadi,dalam menceritakan kepada Nabi SAW. Nabi SAW menjawab benar, benar, benar sepanjang cerita tersebut. Akhirnya Nabi SAW berkata memang benar cerita sahabat kamu tadi dan sekarang ini dia sedang menunggu untuk berbuka puasa di syurga..

Ainul Mardhiah adalah bidadari yang paling cantik di syurga, kita hanya la manusia biasa takkan mampu kita membayangkan nikmat-nikmat di syurga Allah.


ULASAN - Semoga kita tergolong dalam kalangan muslim/mukmin yang mati syahid di jalan Allah suatu hari nanti.. InsyaAllah.

TAGS :

Siapakah Ainul Mardhiah, Siapakah Ketua Bidadari Syurga, Ainul Mardhiah, Ketua Bidadari Syurga, Ciri-ciri Bidadari Syurga, Bidadari Syurga, Isteri Bidadari Untuk Suami, Kenapa Bidadari Diciptakan, Untuk Siapa Bidadari Diciptakan, Ainul Mardhiah Ketua Bidadari, Rupa Ainul Mardhiah, Rupa Bidadari Syurga, Kecantikan Ainul Mardhiah, Kecantikan Ketua Bidadari Syurga, Ainul Mardhiah Untuk Orang Mati Syahid

Post a Comment

membalas kunjungan dan follow ur blog juga.

Diharap anda sudi meninggalkan komen dan pendapat yang jujur selepas membaca artikel-artikel di dalam blog ini. Komen anda amat bermakna untuk pihak kami bagi penambahbaikkan pada masa hadapan.

Terima Kasih.

[blogger][facebook]

1001 Petua

Contact Form

Name

Email *

Message *

Powered by Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget