Hukum Makan Telur Penyu

Hukum Makan Telur Penyu

GAMBAR TELUR PENYU

Dalam Malaysia masih banyak lagi makanan yang kita boleh makan,telur penyu perlu kita jaga bersama kerana takut mengurangkan lagi populasi haiwan ni yang memang wujud sebelum Dinosaur lagi.

Setakat manakah keberkesanan penguatkuasaan terhadap pengutipan telur penyu. Kerajaan telah kuatkuasakan larangan mengutip dan menjual telur kenyu kerana mahu jamin supaya penyu tidak pupus, tetapi masih banyak yang dijual.

HUKUM MAKAN TELUR PENYU

GAMBAR TELUR PENYU

Menurut Mazhab Syafie, makan telur penyu diharuskan kerana menyamakan telur itu berasal daripada air mani. Air mani adalah tidak najis menurut Mazhab Syafie.Menurut Mazhab Hanafi dan Hanbali tidak boleh makan telur penyu kerana mereka berpendapat bahawa air mani adalah najis. Makan haiwan yang tinggal dua alam adalah haram menurut mazhab Syafie. Tetapi makan telur haiwan dua alam mempunyai khilaf sebagaimana dibincangkan di atas selagi telur itu tidak ada racun yang boleh memudaratkan.


KESIMPULAN
Telur penyu adalah perkara yang ada perselisihan ulama terhadap hukum memakannya. Ada yang menghalalkannya seperti Imam Nawawi dari ulama Syafie dan mazhab Maliki. Mazhab hanafi pula mengharamkannya. Kita perlu berlapang dada dlm perkara yg khilaf.

Post a Comment

Diharap anda sudi meninggalkan komen dan pendapat yang jujur selepas membaca artikel-artikel di dalam blog ini. Komen anda amat bermakna untuk pihak kami bagi penambahbaikkan pada masa hadapan.

Terima Kasih.

[blogger][facebook]

1001 Petua

Contact Form

Name

Email *

Message *

Powered by Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget