Benarkah Makanan Pedas Boleh Panjangkan Umur?

Makanan Pedas Boleh Panjangkan Umur

MAKANAN PEDAS PANJANGKAN UMUR?

SATU kajian yang diterbitkan dalam Jurnal Perubatan British memberitahu bahawa, memakan makanan pedas dengan lebih kerap dalam diet harian boleh membantu seseorang untuk hidup lebih lama.
Kajian yang dijalankan oleh sekumpulan pakar terhadap 500,000 orang mendapati, responden yang menikmati hidangan pedas sekali atau dua kali seminggu akan hidup lebih lama berbanding mereka yang langsung tidak memakan makanan pedas.
Hidangan pedas yang dimaskudkan adalah seperti cili segar, cili kering, cili sos dan minyak cili yang dimasukkan ke dalam hidangan.
Kajian sama turut dijalankan oleh Akademi Sains Perubatan China mendapati, makanan pedas bagus untuk pesakit yang menghidap kencing manis, kanser, jantung dan masalah pernafasan.
Bahan bioaktif dalam rempah seperti capsaicin yang merupakan kandungan utama dalam rempah mengandungi antiobesiti, antioksidan, antiradang dan antikanser yang bagus untuk tubuh badan.


Ulasan : Ape pendapat anda? Adakah anda setuju dengan artikel ini?

Post a Comment

Diharap anda sudi meninggalkan komen dan pendapat yang jujur selepas membaca artikel-artikel di dalam blog ini. Komen anda amat bermakna untuk pihak kami bagi penambahbaikkan pada masa hadapan.

Terima Kasih.

[blogger][facebook]

1001 Petua

Contact Form

Name

Email *

Message *

Powered by Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget