5 Tips Berkesan Didik Anak Suka Makan Sayuran

TIPS MUDAH MENDIDIK ANAK SUKA MAKAN SAYUR DAN BUAH

Sememangnya sayur merupakan makanan yang banyak menyumbang kepada kebaikan kesihatan. Namun rasanya yang pahit dan tidak sedap, menjadi alasan bagi segelintir kanak-kanak tidak gemarkannya dimasukkan dalam makanan seharian. Perkara ini amat membimbangkan terutamanya dalam kalangan ibu bapa apabila melihat sejak kecil sayur seperti menjadi musuh mereka. Di bawah adalah cara untuk menggalakkan anak sukakan sayur.

TIPS MUDAH MENDIDIK ANAK SUKA MAKAN SAYUR DAN BUAH

5 Tips Berkesan Didik Anak Suka Makan Sayuran

1. JADI KREATIF
Gunakan kreativiti anda untuk membuatkan makanan ini lebih menarik dan menyeronokkan. Potong sayur dan buah menjadi bentuk istimewa seperti kiub atau batang mancis. Anda juga boleh mengisar dan mencampurkan ke dalam hidangan yang lain. Hiaskan pinggan makan dengan cantik menggunakan sayur dan buah yang berlainan warna.
   
2. PELBAGAIKAN CARA MASAKAN ANDA
Cuba pelbagaikan gaya masakan anda. Untuk kelainan, selang-selikan di antara masakan yang mudah, memanggang serta menghidangkan sayur-sayuran dan buah-buahan segar. Anda juga boleh menghidangkan buah atau salad yang telah disejukkan.
   
3. JADILAH CONTOH YANG BAIK
Kanak-kanak memerhatikan sikap anda terhadap makanan. Makanlah sayur dan buah bersama mereka di meja makan dan galakkan perbualan mengenai rasa, bau dan rupa makanan tersebut.

4. HIDANGKAN
Berusaha untuk menghidangkan sayur dan buah ketika sajian utama dan snek (sebelum atau selepas). Sejukkan buah dan sayur (salad) yang telah dipotong ke dalam beg plastik kecil atau bekas agar mudah dicapai oleh mereka.

5. LIBATKAN ANAK-ANAK ANDA
Galakkan anak anda membantu semasa membeli, menyediakan dan memasak makanan. Beri peluang kepada mereka memilih buah-buahan dan sayur-sayuran, memotong bawang dan sayur dengan menggunakan peralatan yang selamat serta membantu mengacau masakan.


KESIMPULANNYA - Memang pada awalnya agak sukar untuk mendidik anak-anak menggemari makanan seperti sayur. Walaubagaimanapun sebagai seorang ibu, kita harus memikirkan tentang kreativiti dalam menjadikan makanan tersebut lebih menarik disamping terdapat sayur dalam makanan tersebut. Boleh mulakan dengan sayur seperti lobak merah, timun dan sebagainya.

Post a Comment

Diharap anda sudi meninggalkan komen dan pendapat yang jujur selepas membaca artikel-artikel di dalam blog ini. Komen anda amat bermakna untuk pihak kami bagi penambahbaikkan pada masa hadapan.

Terima Kasih.

[blogger][facebook]

1001 Petua

Contact Form

Name

Email *

Message *

Powered by Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget