8 Cara Hilangkan Kegatalan Pada Faraj

TIPS MENGHILANGKAN KEGATALAN PADA KEMALUAN WANITA

Masalah jangkitan pada faraj sering kali berlaku pada wanita tanpa mengira latar belakang dan usia, sama ada bagi yang sudah mendirikan rumah tangga dan juga yang masih remaja. Bagaimanapun masih ramai lagi wanita pada masa kini, kurang berpengetahuan mengenai punca gejala masalah itu dan sering mengabaikan cara rawatan yang betul.

Pada kebiasaannya masalah gatal boleh disebabkan oleh jangkitan kandida pada faraj disebabkan oleh pertumbuhan berlebihan sel yis (candida albicans) yang ada dalam faraj. Antara faktor yang dikaitkan dengan jangkitan faraj wanita termasuk kehamilan, penyakit diabetes mellitus yang tidak terkawal, pengambilan ubat secara oral, antibiotik dan menggunakan semburan pada faraj.

8 TIPS MENGHILANGKAN KEGATALAN PADA KEMALUAN WANITA

Untuk menghilangkan kegatalan pada kemaluan wanita, rawatan yang diperlukan dengan beberapa cara yang betul termasuklah:

1. ELAKKAN PENGGUNAAN FEMININE WASH
Elakkan mengunakan sabun/feminine wash.Ianya boleh menyebabkan faraj menjadi kering dan ia boleh mengubah keadaan pH yang sepatutnya normal pada faraj,hingga menyebabkan rasa gatal

2. ELAKKAN PENGGUNAAN TISU WANGI

Elakkan dari mengunakan tisu yang wangi pada faraj (tisu biasa yang digunakan untuk mengelap tangan).

3. JAGA KEBERSIHAN

Selalu amalkan mencuci faraj dari bahagian depan hinggalah ke bahagian belakang,iaitu dari lubang kencing ke bawah,dan bukannya dengan cara dari belakang ke depan.Ianya adalah kerana untuk mengelakkan dari terkena pada lubang dubur (yang mempunyai bakteria) dan dibawa ke dalam lubang faraj.

4. ELAKKAN MEMAKAI SELUAR DALAM YANG KETAT
Hindari diri anda daripada memakai dan menggunakan seluar dalam yang ketat dan sempit. pilih material yang mudah menyerap peluh supaya peredaran udara lebih mudah. Pakailah pakaian yang longgar terutama di bahagian lipatan peha.

5. PASTIKAN SELUAR DALAM SENTIASA KERING
Sentiasa memastikan pakaian dalam anda adalah kering.Pakaian terutama sekali seluar dalam yang dibiarkan lembab boleh menyebabkan masalah kegatalan.

6. KERAP MENUKAR SELUAR DALAM
Pastikan kawasan faraj kering dan sentiasa bersih manakala seluar dalam sering ditukar setiap hari,gunakanlah kain dari jenis cotton atau hypoallergenic.

7. KURANGKAN BERAT BADAN
Kurangkan berat badan jika berat badan lebih daripada berat badan normal.

8. KURANGKAN PENGAMBILAN MAKANAN DAN MINUMAN YANG MANIS
Salah satu punca vagina gatal ialah akibat gula berlebihan dalam tubuh seseorang wanita. Paras gula yang tinggi akan mengalakkan pertumbuhan ragi dalam faraj.


KESIMPULAN - Kebiasaannya rasa kegatalan pada bahagian kemaluan atau farja berkait rapat dengan masalah kebersihan. Gangguan rasa gatal yang terjadi pada vagina disebabkan oleh infeksi kulat dan juga kesan alergik.

TAGS :

Petua Hilangkan Kegatalan Pada Faraj, Tips Hilangkan Kegatalan Pada Faraj, Cara Hilangkan Kegatalan Pada Faraj, Petua Hilangkan Kegatalan Pada Alat Sulit Wanita, Hilangkan Kegatalan Pada Kemaluan Wanita, Ubat Hilangkan Kegatalan Pada Faraj, Ubat Hilangkan Kegatalan Pada Alat Sulit, Ubat Hilangkan Kegatalan Pada Kemaluan, Rawatan Kegatalan Pada Faraj, Petua Tradisional Hilangkan Kegatalan Pada Faraj, Petua Turun-Temurun Hilangkan Kegatalan Pada Faraj

Post a Comment

Diharap anda sudi meninggalkan komen dan pendapat yang jujur selepas membaca artikel-artikel di dalam blog ini. Komen anda amat bermakna untuk pihak kami bagi penambahbaikkan pada masa hadapan.

Terima Kasih.

[blogger][facebook]

1001 Petua

Contact Form

Name

Email *

Message *

Powered by Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget