8 Khasiat Rahsia Buah Kelapa Yang Wajib Anda Tahu

Khasiat Rahsia Buah Kelapa Yang Wajib Anda Tahu

Tahukah anda, buah kelapa bukan sahaja menjadi minuman penyegar badan dikala musim panas tetapi ia juga adalah air pembekal tenaga semulajadi kerana ia kaya dnegan potassium, antioksida dan juga pelbagai jenis vitamin. Ia juga mempunyai 'antiradang' yang sangat baik untuk kesihatan.

8 PENYAKIT YANG MAMPU DISEMBUHKAN DENGAN BUAH KELAPA

Kelebihan buah kelapa daripada tempurung hinggalah airnya telah dibuktikan melalui beberapa penyelidikan saintifik.

PENYAKIT YANG MAMPU DISEMBUHKAN DENGAN BUAH KELAPA

1. PENUAAN OTAK
Tahukah anda, asid lemak yang terdapat dalam minyak kelapa boleh melambatkan proses penuaan otak sebelum tiba masanya?

2. MENGATASI JERAWAT
Asid lauric yang terdapat dalam buah kelapa sangat bagus dalam merawat masalah muka yang berjerawat.

3. MASALAH KULIT KERING
Minyak kelapa juga dapat merawat masalah kulit kering yang serius.

4. PENYAKIT TULANG
Air kelapa juga mampu melambatkan masalah 'bone loss' yang biasa dihadapi oleh wanita yang sudah 'menopause'. Penyakit Bone Loss yang dibiarkan tanpa rawatan yang awal boleh menjadi teruk sehingga menyebabkan ' Osteoporosis'.

5. MENGELAKKAN DARAH TINGGI
Jika anda menyapu minyak kelapa di bahagian badan anda sebelum bersenam, ia mampu meredakan tekanan oksidatif sekaligus mengelakkan anda 'hypertension' yang berpotensi menjadi darah tinggi.

6. MASALAH DALAM MULUT
Kelapa juga mengandungi antimicrobial yang mampu mengatasi masalah dalam mulut seperti mengurangkan pembentukan plak dan gingitivis.

7. ALZHEIMER
Minyak kelapa sebenarnya sangat bagus untuk penghidap Alzheimer kerana ia membantu mengelakkan masalah kehilangan memori kerana faktor usia.

8. MERAWAT ARTHRITIS
Bahan semulajadi ' Polyphenolics' yang terkandung dalam minyak kelapa dara sangat berguna untuk merawat penyakit Arthritis.KESIMPULAN - Kelebihan dan manfaat buah kelapa sudah diakui oleh pakar-pakar antarabangsa. Kita sebagai rakyat Malaysia harus bersyukur kerana buah kelapa sangat mudah didapati. Hargailah buah tempatan kita.

TAGS :

Khasiat Buah Kelapa, Kebaikan Buah Kelapa, Rahsia Buah Kelapa, Khasiat Minyak Kelapa, Kebaikan Minyak Kelapa, Rahsia Minyak Kelapa, Buah Kelapa Sembuh Penyakit, Minyak Kelapa Sembuh Jerawat, Kelebihan Buah Kelapa, Kelebihan Minyak Kelapa, Manfaat Buah Kelapa, Manfaat Minyak Kelapa, Minyak Kelapa Dara

Post a Comment

Diharap anda sudi meninggalkan komen dan pendapat yang jujur selepas membaca artikel-artikel di dalam blog ini. Komen anda amat bermakna untuk pihak kami bagi penambahbaikkan pada masa hadapan.

Terima Kasih.

[blogger][facebook]

1001 Petua

Contact Form

Name

Email *

Message *

Powered by Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget