Hukum Perkahwinan Manusia Dengan Jin

HUKUM BERKAHWIN DENGAN Bunian
Gambar Hiasan
Adakalanya kita mendengar kisah perkahwinan diantara manusia dan jin yang kebiasaannya orang Melayu menyebut sebagai orang Bunian.

Apakah pandangan Islam mengenai perkahwinan ini yang melibatkan sama ada manusia itu lelaki ataupun perempuan. Dalam hal ini ada dua persoalan :

1) Kemungkinannya.
2) Pandangan syarak mengenainya.

Kalau dikaji dari segi kemungkinannya maka ia tetap berlaku. At Tabari berkata
“ Mereka menyakini pernikahan dan persetubuhan kadang-kadang berlaku diantara manusia dan jin sebagaimana firman Allah SWT bermaksud :
"Dan desak serta pujuklah sesiapa Yang Engkau dapat memujuknya Dengan suaramu; dan kerahlah penyokong-penyokongmu Yang berkuda serta Yang berjalan kaki untuk mengalahkan mereka; dan turut - campurlah Dengan mereka Dalam menguruskan harta-benda dan anak-anak (mereka); dan janjikanlah mereka (dengan janji-janjimu)". Padahal tidak ada Yang dijanjikan oleh Syaitan itu melainkan tipu daya semata-mata.

Sabda Rasulullah SAW :
“Apabila seseorang suami menyetubuhi perempuannya dan dia tidak menyebut nama Allah, maka mereka akan didatangi syaitan dan bersetubuh bersama”.

Ibnu Abbas pula berkata :
“Apabila seorang suami menyetubuhi isterinya dalam keadaan haid, maka ia didahului oleh syaitan. Apabila perempuan itu hamil, maka ia akan mengandungkan khunsa (pondan). Kaum pondan itu adalah anak-anak jin."

Ibnu Taimiah menguatkan pendapat ini dengan katanya :
“Terkadang manusia dan jin bernikah dan melahirkan anak dan ini sesuatu yang telah termaklum.”

Nabi kita Muhammad SAW telah menegah kita daripada bernikah dengan jin. Para fuqaha berkata, tidak harus berkahwin di antara manusia dan jin dan dimakruhkan pula oleh kaum tabi'in.  Ini menunjukkan perkahwinan itu boleh berlaku. Sekiranya tidak boleh berlaku pernikahan ini maka tidak akan timbul hukum harus atau pun haram.

Ahli sejarah dan ahli-ahli hadis menceritakan tentang kisah perkahwinan ini daripada Ulama' Salaf terdahulu sebagaimana yang disebut oleh Ahmad bin Sulaimabn daripada A’masy katanya:
“Ada jin jantan yang berkahwin dengan kaum kami, dan aku bertanya kepadanya apakah makanan yang paling kamu suka, maka jawab jin itu nasi. Kami bawakan nasi berkenaan, maka kami nampak suapan terangkat sedangkan orangnya tidak ada. Dan banyak lagi kisah mengenai perkahwinan ini sebagai bukti berlakunya."

HUKUM BERKAHWIN DENGAN JIN

Sekiranya ditanya bagaimana boleh berlakunya sedangkan unsur manusia dari tanah dan jin dari api. Unsur tanah bagaimana ia boleh masuk ke dalam rahim jin yang berunsur api. Unsur tanah adalah sejuk dan lembut sedangkan api panas dan tidak akan lahirnya keturunan. Maka jawapannya :

1) Walaupun mereka diciptakan daripada api tidaklah kekal dengan kejadiannya yang asal itu, tetapi berubah setelah beranak pinak, makan minum, dan sebagainya. Sebagaimana anak Adam yang asalnya adalah tanah tetapi sekarang sudah pun berubah daripada asalnya. Rasulullah SAW menceritakan bahawa lidah syaitan dirasakan sejuk apabila Nabi mencekiknya.
فمازلت أخنقة حتي برد لعابه
" Aku terus mencekiknya sehingga sejuk air liurnya. Ini menunjukkan unsur asal sudah tidak ada lagi kalau masih daripada unsur asal nescaya panas air liurnya. "

2) MASALAH HUKUM SYARAK

A. Makruh
Jumhur ulamak seperti Al Hasan, Qatadah, Ishak, dan Hakim mengatakan bahawa makruh hukumnya.

Mengenai pernikahan dengan jin, suatu kaum telah menulis surat kepada Imam Malik bin Anas bertanya mengenai pernikahan dengan jin. Katanya, di sana ada satu jin “lelaki” meminang seorang wanita manusia, dia ingin supaya menjadi halal perhubungannya. Imam Malik menjawab, “aku lihat tidak ada apa-apa masalah di dalam agama tetapi adalah makruh kerana apabila terdapat seorang wanita hamil dan ditanya siapa suaminya maka jawapannya JIN maka akan timbul kerosakan di dalam agama kita.

B. Harus Tetapi Tidak Digalakkan
Tetapi pendapat Imam Malik bin Anas r.a mengatakan harus tetapi tidak digalakkan. Abu Othman Said bin Al Abbas Ar Razi menulis di dalam kitabnya
الاءاهام والوسوـس
 
 C. Haram

Ada pula sesetengah ulama' mengatakan haram berdasarkan firman Allah s.w.t bermaksud :
"Dan di antara tanda-tanda Yang membuktikan kekuasaannya dan rahmatNya, Bahawa ia menciptakan untuk kamu (Wahai kaum lelaki), isteri-isteri dari jenis kamu sendiri, supaya kamu bersenang hati dan hidup mesra dengannya, dan dijadikannya di antara kamu (suami isteri) perasaan kasih sayang dan belas kasihan. Sesungguhnya Yang demikian itu mengandungi keterangan-keterangan (yang menimbulkan kesedaran) bagi orang-orang Yang berfikir."

Sekiranya berlaku perkahwinan di antara manusia dan jin tidak akan berlaku keserasian dan kemesraan di antara suami dan isteri disebabkan berlainan bangsa. Maka hilanglah nikmat perkahwinan yang disebut sebagai ketenangan (sakinah). Pendapat ini berdasarkan juga hadis Rasulullah s.a.w daripada Mohd bin Yahya Al Qadie, daripada Basyar bin Umar, daripada Ibn Lahiah daripada Yunus bin Yazid daripada Az Zuhri katanya Baginda Rasulullah SAW telah melarang berkahwin dengan jin.

Perkahwinan di antara jin dan mausia akan timbul perasaan tidak tenteram, takut, bimbang, dan berbagai-bagai lagi. Tidak wujud perasaan tenang, sakinah, gembira. Oleh itu hilanglah nikmat perkahwinan yang disebut dalam ayat tadi, iaitu tanda-tanda kebesaran Allah menjadikan perkahwinan itu ketenangan, kemesraan, berkasih sayang dan sebagainya.

Tambahan pula timbul permusuhan di antara dua golongan semenjak zaman berzaman sebagaimana firman Allah s.w.t bermaksud :
"Setelah itu maka Syaitan menggelincirkan mereka berdua dari syurga itu dan menyebabkan mereka dikeluarkan dari nikmat Yang mereka telah berada di dalamnya dan Kami berfirman: "Turunlah kamu! sebahagian dari kamu menjadi musuh kepada sebahagian Yang lain dan bagi kamu semua disediakan tempat kediaman di bumi, serta mendapat kesenangan hingga ke suatu masa (mati)".KESIMPULAN
Sungguh banyak hukum yang diperkatakan di dalam artikel di atas. Jadi sebagai umat Islam, marilah kita berpegang kepada Hadis & Ayat Al-Quran supaya aqidah kita tidak terpesong. Semoga artikel di atas membantu menjawab persoalan yang bermain di minda anda. InsyaAllah.


TAGS :

Hukum Berkahwin Dengan Jin, Jin Betina Berkahwin Dengan Manusia Lelaki, Jin Jantan Berkahwin Dengan Manusia Perempuan, Haram Berkahwin Dengan Jin, Harus Berkahwin Dengan Jin, Makruh Berkahwin Dengan Jin, Hukum Berkahwin Dengan Orang Bunian, Ayat AlQuran Tentang Berkahwin Dengan Jin, Hadis Tentang Berkahwin Dengan Jin, Pendapat Ulama' Tentang Berkahwin Dengan Jin,

Post a Comment

Diharap anda sudi meninggalkan komen dan pendapat yang jujur selepas membaca artikel-artikel di dalam blog ini. Komen anda amat bermakna untuk pihak kami bagi penambahbaikkan pada masa hadapan.

Terima Kasih.

[blogger][facebook]

1001 Petua

Contact Form

Name

Email *

Message *

Powered by Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget