7 Petua Mudah Elakkan Bibir Kering Secara Semulajadi

PETUA DAPATKAN BIBIR CANTIK

Pernahkah anda mengalami masalah bibir kering atau pun pecah? Bibir yang kering, kelihatan pecah-pecah dan mengelupas biasanya dikaitkan dengan keadaan cuaca panas ataupun udara kering contohnya kalau terlalu lama berada di dalam bilik berhawa dingin atau di kawasan sejuk.

Tetapi mungkin ada yang terlupa bahawa pemakaian gincu yang kurang sesuai juga boleh menyebabkan masalah bibir mengelupas! Sebabnya bahan kimia yang terkandung dalam gincu atau lipstik tu kemungkinan tidak sesuai dengan kulit kita.

PETUA DAPATKAN BIBIR CANTIK SECARA SEMULAJADI

Kali ini kami akan kongsikan beberapa tips mudah untuk jadikan bibir anda sentiasa lembap secara semulajadi.

Petua Mudah Elakkan Bibir Kering Secara Semulajadi

1. BASAHKAN BIBIR ANDA SELALU

Sentiasalah membasahkan bibir anda dengan air putih. Bukan dengan menjilatnya dengan lidah kerana di dalam air liur terdapat kelenjar dan enzim yang boleh menyebabkan bibir anda kering serta pecah-pecah. Cukuplah sekadar meminum air putih atau segelas air putih untuk membasahi bibir.


2. KERAP MINUM AIR MASAK
Minum air putih lapan gelas setiap hari. Langkah ini dapat membantu mencegah berlakunya dehidrasi yang boleh mengakibatkan bibir kering dan pecah-pecah. Meminum air putih lebih 3 liter sehari juga dapat membantu mengurangkan risiko masalah kesihatan lain juga.


3. BANYAKKAN MAKAN BUAHAN DAN SAYURAN
Makan banyak buah-buahan dan sayur-sayuran. Pilihlah sayur-sayuran dan buah yang mengandungi vitamin C, B, E dan mineral. Kadar air yang terdapat pada bibir juga membantu tubuh terhindar dari dehidrasi.


4. JANGAN MEROKOK
Jauhi tabiat merokok dan minum alkohol. Bahan kimia yang terkandung di dalam sebatang rokok boleh menyebabkan lebam kehitaman pada bibir.


5.JAUHI MINUMAN BERALKOHOL
Tahukah anda, alkohol juga merupakan punca utama bibir mudah menjadi kering.


6. MADU SEBAGAI PELEMBAP BIBIR
Sapu pelembap bibir pada waktu malam sebelum tidur. Selain itu, anda juga boleh menggunakan madu sebagai pelembap semula jadi seterusnya memberikan khasiat kepada bibir.


7. URUTLAH BIBIR ANDA SELALU
Lakukan urutan bibir dengan menggunakan minyak zaitun. Urutan akan membantu melancarkan sistem peredaran darah pada bibir seterusnya bibir menjadi sihat. Sapu minyak zaitun pada bibir sewaktu urutan.
KESIMPULAN
Bibir yang cantik dan mungil menjadi idaman setiap orang terutama para wanita. Jadi, hargailah dan jagalah bibir anda sebaiknya jika anda ingin setiap orang terpukau melihat kecantikkan anda.


TAGS :

Petua Cantikkan Bibir, Petua Lembapkan Bibir, Petua Basahkan Bibir, Petua Merahkan Bibir, Madu Sebagai Pelembab Bibir, Urutan Bibir, Rokok Merosakkan Bibir, Alkohol Merosakkan Bibir, Petua Tradisional Cantikkan Bibir, Cara Cantikkan Bibir Secara Semulajadi, Tips Mudah Cantikkan Bibir

Next
This is the most recent post.
Older Post

Post a Comment

Diharap anda sudi meninggalkan komen dan pendapat yang jujur selepas membaca artikel-artikel di dalam blog ini. Komen anda amat bermakna untuk pihak kami bagi penambahbaikkan pada masa hadapan.

Terima Kasih.

[blogger][facebook]

1001 Petua

Contact Form

Name

Email *

Message *

Powered by Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget